«

»

Mar 28

Vsegorenjska akcija cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu (KME)

V letu 2010 smo skupaj z Zavodom za zdravstveno varstvo (ZZV) Kranj izvedli prvo dobrodelno akcijo cepljenja otrok proti KME na Gorenjskem. Osnovno cepljenje s tremi odmerki je prejelo 91 otrok Osnovne šole Davorina Jenka iz Cerkelj na Gorenjskem iz socialno šibkejših ali številčnejših družin. Ti otroci so sedaj precepljeni, kar pomeni da so zaščiteni oz. imajo v krvi zaščitna protitelesa v zadostni količini, da ne bodo zboleli najmanj tri leta.

Naslednji projekt cepljenja smo člani Lions klub Brnika skupaj z ZZV Kranj izvedli letaa 2011. S tremi odmerki smo cepili 120 otrok iz socialno šibkejših in številčnejših družin, učence Osnovne šole Poljane iz Občine Gorenje vasi-Poljane.

V letu 2012 smo k sodelovanju povabili tudi Lions kluba Škofja Loka in Kranj. Skupaj smo omogočili donacijo 1.200 doz otroškega cepiva, kar pomeni, da smo cepili 600 otrok z dvema dozama cepiva. V letu 2013 smo te otroke cepili še s tretjim odmerkom cepiva.

Rezultati teh aktivnosti so bili objavljeni v mednarodni medicinski strokovni reviji Vaccine http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23246549

O teh aktivnostih so pisali tudi v slovenski reviji eNboz (stran 8-11): http://www.ivz.si/enboz?pi=5&_5_Filename=attName.png&_5_MediaId=7041&_5_AutoResize=false&pl=223-5.3.

Nabor otrok za cepljenje smo prepustili strokovnim službam osnovnih šol Davorina Jenka iz Cerkelj na Gorenjskem, Žiri, Železniki, Gorenje vasi, Škofje Loke mesto in Osnovne šole Simona Jenka Kranj.

Klopni meningoencefalitis (KME) je najpogostejša virusna bolezen osrednjega živčevja v Sloveniji. Gostitelji virusa so male gozdne živali, prenašalec virusa je klop. V Sloveniji je v letih 2000-2011 zbolelo povprečno 250 oseb na leto (incidenca 13,5/100.000 prebivalcev). Obolevnost zaradi KME je v Sloveniji najvišja na Gorenjskem, saj zboli povprečno 60 oseb letno (incidenca 30/100.000 prebivalcev), največ na območju upravne enote Škofja Loka (26 oseb letno, incidenca bolezni 50/100.000 prebivalcev). Slovenija spada poleg Litve in Estonije med države z največjo obolevnostjo zaradi KME in z eno najnižjih precepljenosti (cepljenih je 12% prebivalcev). V Avstriji, kjer se je delež
precepljenega prebivalstva proti KME 87%, je incidenca bolezni le 1/100.000 prebivalcev.

Bolniki s KME so hudo bolni in jih je ponavadi potrebno zdraviti v bolnišnici. Žal specifičnega zdravila za bolezen ne poznamo, zato zdravimo samo simptome bolezni. Umre približno 2 % bolnikov. Trajne posledice ima 36 % bolnikov, in sicer duševne in psihiatrične motnje, motnje spomina, mišljenja, koncentracije, motnje ravnotežja in koordinacije, tresenje, pareze in ohromelost, čustveno nestabilnost, glavobol, motnje sluha in govora.

Aktivnosti Lions kluba Brnik so usmerjene k pomoči tistim, ki to potrebujejo. Še najbolj veseli pa smo, če lahko pripomoremo k ohranjanju zdravja najmlajših. Naš dobrodelni projekt cepljenja otrok proti klopnemu meningoiencefalitisu, ki lahko resno ogrozi zdravje, je prvi tovrsten projekt v Sloveniji ih hkrati upamo, da tudi spodbuda drugim društvom in občinam k izvajanju podobnih. Zelo pomembno je osveščanje o nevarnosti klopnega meningoencefalitisa, ki je danes še vedno premalo poznana bolezen, kljub resnim posledicam, ki jih lahko pusti na zdravju posameznikov. Glede na to, da je Gorenjska najbolj ogroženo območje, kjer je obolevnost 2,4-krat višja v primerjavi z ostalo Slovenijo, menimo, da se še vedno premalo ljudi odloča za cepljenje.

Z rdečo so označene države, ki so njbolj ogrožene s klopnim meningoencefalitisom.

Z rdečo so označene države, ki so najbolj ogrožene s klopnim meningoencefalitisom.

Vir: www.vecer.si