«

»

Dec 15

VELIKI DOBRODELNI BOŽIČNI KONCERT Gimnazije Kranj

Koncert je bil v soboto, 8. decembra ob 20. uri v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah na Gorenjskem. Na koncertu so se  predstavili talentirani glasbeniki Gimnazije Kranj, te z zgodovino prežete ustanove, ki ob izbranih notah ustvarijo vsakokratno nepozabno izkušnjo.

Izkupiček koncerta je bil namenjen financiranju šolske malice dijakom Gimnazije Kranj iz socialno šibkejših družin in cepljenju otrok iz socialno šibkejših družin proti klopnemu meningoencefalitisu.

Na sporedu so bila naslednja dela:

Benjamin Britten: There is no rose, Balulalow; Max Reger / Gašper Jereb: Maria Wiegenlied; Pavle Merku: Nana ščeričica; Lojze Lebič: Zima; Ambrož Čopi: Šče wtyčace so snuwale; Stephen Hatfield: Las Amarillas; Eric Whitacre: Seal Lullaby; Diana Novak: Venček evropskih božičnih pesmi; Mac Huff: Sister Act; Audrey Snyder: Wonderful World; Christina Aguilera: Beautiful; Mojmir Sepe: Poletna noč, John Kander: Cell Block Tango; Mojmir Sepe: Mlade oči; Kurt Carr: Psalm 68; Galt Mac Dermot, prir. Greg Gilpin: Hair

Cena vstopnice je 15 €.

Zakaj smo se odločili s koncertom zbrana sredstva nameniti subvencioniranju šolske prehrane dijakov iz socialno šibkejših družin in cepljenju otrok iz socialno šibkejših družin proti KME?

Zdrava prehrana

V času odraščanja je zdrava prehrana eden od pomembnih dejavnikov zdravega življenjskega sloga. Topla šolska malica pa je ključni del zdrave prehrane. Naša odgovornost v časih, ko se zmanjšujejo sredstva za zagotavljanje zdravih obrokov v vzgojno-izobraževalnih zavodih je, da stopimo bodočim generacijam naproti. S tem bomo pomembno prispevali k zagotavljanju njihovega psihofizičnega razvoja, zdravim prehranjevalnim navadam in dolgoročno k njihovemu zdravju.

Klopni meningoencefalitis (KME)

KME je resna bolezen, ki prizadene možgane in jo prenaša okužen klop. Bolezen lahko pusti resne posledice, lahko pa ima tudi smrtni izid. Na resnost bolezni kaže tudi podatek, da je večina bolnikov sprejetih v bolnišnico. Slovenija sodi v endemična območja z visokim tveganjem za okužbo. Najbolj ogroženo območje je Gorenjska, kjer je obolevnost 2,4-krat večja kot drugod v državi. Najvišja stopnja obolevnosti na Gorenjskem je v širši okolici Škofje Loke, Kranja in Tržiča. Najbolj učinkovito se pred KME zaščitimo s pravočasnim cepljenjem, žal pa je v Sloveniji cepljenje za splošno populacijo samoplačniško.

Lions klub Brnik je v sodelovanju z Zavodom za zdravstveno varstvo Kranj v letih 2010 in 2011 doniral brezplačno osnovno cepljenje s tremi dozami cepiva kar 201 otroku v osnovnih šolah Cerklje in Gorenja vas Poljane. V letu 2012 smo podarili brezplačno cepljenje z dvema dozama cepiva kar 850 otrokom v OŠ Žiri, Železniki, Gorenja vas, Škofja Loka in Kranj. Nabor otrok, ki je bil deležen brezplačnega cepljenja (iz socialno šibkejših družin oz. številčnejših družin), so opravili strokovni delavci šol.

Utrinki s koncerta

P1010136 P1010158 P1010188 P1010200 P1010216 P1010250 P1010258