Lionizem

LIONIZEM V SLOVENIJI

Poslanstvo vsakega Lions kluba na svetu je ustvarjanje in krepitev sporazumevanja med ljudmi vsega sveta, človekoljubnost, prostovoljna pomoč lokalno in širše, kjerkoli se pojavi potreba po pomoči in zmožnost kluba, da pomaga. O samih začetkih lionizma v svetu je več v zavihku LCI, o začetkih in razvoju v Sloveniji pa spodaj.

ZGODOVINA

Prvi v Sloveniji in takratni Jugoslaviji je bil 18. maja 1990 ustanovljen Lions klub Ljubljana. Po večmesečnih pripravah in ob botrstvu LC Klagenfurt Carinthia ga je ustanovil Borut Miklavčič.

Že istega leta sta bila ustanovljena še dva kluba, v Kopru in Murski Soboti. LK Murska Sobota je ob botrstvu LC Radkersburg ustanovil Jože Magdič, LK Koper – Capodistria, kot prvi dvojezični klub, pa Apollonio Zvest.

Rast lionizma se je nadaljevala, ustanovljeni so bili novi klubi, v juliju 1992 je bila ustanovljena že prva cona, njen predsednik je postal Janez Bohorič. Leta 1994 je število klubov že zadoščalo za samostojno regijo, v tem času je imela tri cone Štajersko, Osrednjeslovensko ter Primorsko. Regiji je predsedoval Janez Bohorič v letih 1994 in 1995, tega leta je izšla tudi prva številka našega glasila Slovenski Lion.
Leta 1996 so bili z 22 slovenskimi Lions klubi izpolnjeni pogoji za ustanovitev začasnega distrikta, D129 Slovenija, prvi guverner postane Janez Bohorič. Ob koncu leta 2004 slovenski Lionsi z več kot 1.300 člani izpolnimo pogoje in dosežemo status rednega distrikta.

SLOVENSKI LIONSI DANES

Danes je Slovenija z 59 Lions klubi, ki združujejo skoraj 1.500 lionov, med državami z največjo gostoto članov LK na tisoč prebivalcev. V tridesetih letih delovanja smo slovenski Lionsi v človekoljubne namene zbrali več kot 10 milijonov evrov, ogromno je tudi opravljenih ur prostovoljnega dela. Sredstva so  namenjena tako posameznikom, največkrat za pomoč slepim in slabovidnim ali drugače zdravstveno prizadetim, odrinjenim na družbeni in socialni rob, kot tudi organizacijam, največkrat za nabavo pripomočkov za boljšo kakovost življenja. Letno na ta način pomagamo več kot 35 tisoč ljudem v Sloveniji.

PROJEKT DONIRANA HRANA

V Zvezi Lions klubov Slovenije in posameznih Lions klubih, med prvimi in prizadevnimi tudi Lions klub Brnik, smo se zadnjih letih odločili za projekt Viški hrane, ki smo ga kasneje preimenovali v projekt Donirana hrana. Projekt teče tako, da  prostovoljci, člani Lions klubov, Območnih združenj Rdečega križa Slovenije, Karitas, zaposleni v javnih zavodih ter prostovoljci drugih društev vsak dan v trgovinah prevzamejo hrano, ki je pripravljena za ta namen. Prevzeto hrano razdelijo upravičencem, delno isti dan, delno naslednje dopoldne. V letu 2019 se je projekt Donirana razširil na več kot sto trgovin po vsej Sloveniji. Količina zbrane in razdeljene hrane se povečuje. V letu 2019 smo razdelili več kot 860 ton hrane.

SESTAVA NAŠEGA ČLANSTVA

V Lions klubih se povezujemo ljudje različnih poklicev, ras, veroizpovedi in političnih profilov z namenom, da združimo svoje znanje in moči za dobrobit skupnosti, v kateri živimo in delujemo.

SLOVENSKE ČLANICE LIONS

Vsak peti član slovenske Lions organizacije je članica. Od 8. maja 1999 v Sloveniji deluje tudi prvi ženski Lions klub – LK Celje Mozaik, temu je sledil LK Maribor Zarja in kot najmlajši, ustanovljen na prvi pomladni dan 2009, LK Ljubljana Viva.

12. APRIL, SVETOVNI DAN LIONIZMA

Stari Rimljani so mesec april imenovali Aprilis, kar pomeni odpreti in označuje čas v letu, ko se začne prebujati narava. Lionsi, ki s svojo velikodušnostjo odpiramo vrata ljudem, ki nanje potrkajo, kot je to storila Helen Keller davnega leta 1925, smo v njem našli simbolno povezavo.

LEO KLUBI

Lions klubi imajo svoj podmladek, ta deluje v LEO klubih, ki v 18 klubih združujejo skoraj 200 mladih. Tudi člani slovenskih LEO klubov so med aktivnejšimi v Evropi.

Roke

Kodeks etike

ETIČNA NAČELA Verjamem v vrednost svojega poklicnega dela in si poskušam pridobitiugled dobrega delavca v korist skupnosti. Prizadevam si biti uspešen pri svojem poklicnem delu in pričakujem za to ustrezno povračilo, vendar ne za ceno samospoštovanja in kakovosti. Zavedam se, da ne smem z uveljavljanjem samega sebe škodovati drugim in da moram spoštovati svoje sodelavce, stranke in samega …

View page »

"You can't get very far until you start doing something for somebody else"

Lionizem v svetu

LCI je največja mednarodna prostovoljna humanitarna organizacija na svetu, deluje v največ državah sveta, ima okoli 1,4 milijona članov, ki so združeni v cca. 48.000 klubih. POMEMBNEJŠI ZGODOVINSKI MEJNIKI 1917 – Pobudnik in ustanovitelj je bil zavarovalničar Melvin Jones, ki je tedanje poslovneže iz Chicaga motiviral za delovanje v humanitarnih dejavnostih. Vprašal jih je: “Kaj …

View page »

Poslanstvo lionizma

NAŠI CILJI Ustvarjati in krepiti duha sporazumevanja med ljudmi vsega sveta. Podpirati državnike in državljane pri njihovem delu v korist skupnosti. Zavzemati se za javno, kulturno, socialno in moralno blaginjo. Povezovati klube v prijateljstvu, zdravem tovarištvu in medsebojnem razumevanju. Omogočati odkrito obravnavo vseh vprašanj, vendar brez politične, strankarske in verske nestrpnosti. Uveljavljati v zasebnem in …

View page »

Postanite Lions

Član naše organizacije lahko postane vsakdo, ki želi dobrodelno delovati ter mu je blizu ideja lionizma, torej zna prisluhniti šibkim, pomagati slepim in slabovidnim ali drugače zdravstveno prizadetim, priskočiti na pomoč otrokom iz nepremožnih družin ali otrokom s posebnimi potrebami ter skrbeti za blaginjo in razvoj naše države. Če ste tudi vi pripravljeni tem ciljem …

View page »

14 pings

 1. desain logo

  … [Trackback]

  […] Info on that Topic: lions-brnik.si/?page_id=104 […]

 2. garage door repair kanata

  … [Trackback]

  […] Read More on to that Topic: lions-brnik.si/?page_id=104 […]

 3. Beer Club

  … [Trackback]

  […] Information on that Topic: lions-brnik.si/?page_id=104 […]

 4. ตู้แปลภาษา

  … [Trackback]

  […] Find More here to that Topic: lions-brnik.si/?page_id=104 […]

 5. ดูการ์ตูนออนไลน์

  … [Trackback]

  […] Find More Information here to that Topic: lions-brnik.si/?page_id=104 […]

 6. dewa qq

  … [Trackback]

  […] Find More on on that Topic: lions-brnik.si/?page_id=104 […]

 7. mơ thấy mình giết người

  … [Trackback]

  […] Find More on that Topic: lions-brnik.si/?page_id=104 […]

 8. what is the best CBD

  … [Trackback]

  […] Read More on on that Topic: lions-brnik.si/?page_id=104 […]

 9. mơ thấy sét đánh

  … [Trackback]

  […] Information on that Topic: lions-brnik.si/?page_id=104 […]

 10. safe call of duty cold war hack

  … [Trackback]

  […] Read More Information here to that Topic: lions-brnik.si/?page_id=104 […]

 11. mơ thấy cá lóc

  … [Trackback]

  […] Find More to that Topic: lions-brnik.si/?page_id=104 […]

 12. where to buy dumps

  … [Trackback]

  […] Read More on to that Topic: lions-brnik.si/?page_id=104 […]

 13. mơ thấy tàu hỏa

  … [Trackback]

  […] Find More to that Topic: lions-brnik.si/?page_id=104 […]

 14. con bò cạp số mấy

  … [Trackback]

  […] There you can find 95943 additional Info on that Topic: lions-brnik.si/?page_id=104 […]

Leave a Reply