«

»

Jun 02

Hodim, da pomagam – Gibanje v zdravem okolju 2010

Pohod trojk (skupine treh udeležencev) v nordijski hoji je bil v soboto 29. maja 2010. Start in cilj: Pod Jenkovo lipo, Cerklje na Gorenjskem.

Zbrana sredstva so bila namenjena za cepljenje otrok proti klopnemu meningoencefalitisu.

 

 

NORDIJSKA HOJA (orig. Nordic Walking)

Je ena najbolj učinkovitih, celovitih, varnih in dostopnih telesnih aktivnosti, izvedljiva preko celega leta in primerna za ljudi vseh starosti in ravni telesne pripravljenosti. V današnji obliki se je nordijska hoja pričela razvijati leta 1996 na Finskem, razvoj na Finskem od leta 1998 je bil skokovit; podobno so to čudovito telesno aktivnost za zdravje in dobro počutje zunaj meja Finske v tem tisočletju najprej in najaktivneje privzele Avstrija, Švica in Nemčija. Nordijska hoja je v zadnjih nekaj letih največji športno rekreativni trend v Evropi s trenutno približno šest milijoni dejavnih ljudi, INWA pa prva in vodilna tovrstna svetovna organizacija. Njena aktivna članica preko Združenja za nordijsko hojo Slovenije (www.nordijskahoja.net) je tudi Slovenija.

RAZLOGI IN UČINKI UKVARJANJA Z NORDIJSKO HOJO

V gibanje je vključeno celo telo – kar 90% vseh mišic, krepi dihalni in srčno žilni sistem, občutno zmanjša ali odpravi bolečine v vratu, ramenih ter križu, vodi k bolj pokončni drži in popravlja vzorec hoje, povečuje gibljivost, zlasti hrbtenice, izboljšuje vzdržljivostno moč rok in ramenskega obroča, izdatno učvrsti zadnjico in mišice nog ter trebušne in hrbtne mišice, ni kljub navedenemu subjektivno nič bolj naporna, je za 25% manj obremenitve na skočni in kolenski sklep, kolk in hrbtenico, zmanjšuje utrujenost, jezo, razdražljivost in izboljšuje splošno počutje.

TEHNIKA NORDIJSKE HOJE

Intenzivnost hoje si lahko narekujemo popolnoma sami, prilagajamo vadbo svojem trenutnem razpoloženju in jo hkrati izkoristimo za pogovor s prijateljem/prijateljico v naravi. Lahko je nizko-intenzivna vadba, ki služi izključno namenu izgube telesne maščobe, ali visoko-intenzivna, ki skrbi za povečanje telesne fizične kondicije ter izboljšuje srčno-žilni sistem.

Kot pri vseh oblikah vadbe, je tudi tukaj pomembnih nekaj podrobnosti, na katere moramo biti pozorni, če želimo kar največ iztržiti iz ure, ki smo jo namenili nordijski hoji: palice so namenjene aktivni uporabi in niso tam zato, da so nam napoti ter jih peljemo na sprehod, z rokami in palicami aktivno potiskamo trup naprej v smeri hoje, aktivno se odrivamo tudi z nogami, stisk zadnjice je nujen za krepitev mišic ob hrbtenici ter mišic trebuha, izteg roke ob odrivu s palico mora biti zadosten, da se začuti mišica na zadnjem delu roke (triceps), za krepitev stabilizatorjev gležnja in izvajanje pravilnega koraka moramo stopalo med hojo “odvijati” (peta, stran stopala, prsti), med hojo mora priti do vijačenja trupa – boki zanihajo v eno smer, trup – ramena v nasprotno.

OPIS LIONS TEKMOVANJA V NORDIJSKI HOJI

Da bi se naučili pravilne tehniko nordijske hoje smo se povezali s profesionalnimi trenerji (www.migajzmano.si).  Na vabilo LIONS kluba BRNIK za skupno organizacijo prvega LIONS tekmovanja v NORDIJSKI HOJI se je pozitivno odzval Sebastjan SIMLER. Potencialnim udeležencem tekmovanja smo organizirali možnost predpriprav (tehnika in oprema), možna je izposoja palic, prva ura je brezplačna, dogovorili smo se za 50 % popust za člane LIONS klubov Slovenije (info@migajzmano.si).

V okviru tekmovanja pripravljamo demonstracijo NORDIJSKE HOJE,  merjenjem krvnega tlaka in pljučne funkcije, profesionalno izvedbo tekmovanja (startne številke, meritev časa hoje, ocenjevanje pravilnosti hoje).  Tekmovanje bo izvedeno v trojkah (prijavljajo se ekipe treh tekmovalcev), trojke starajo istočasno in istočasno pridejo na cilj. Ne meri se samo čas hoje, ampak tudi pravilnost hoje.

Utrinki s prireditve:

Ziljska dolina Lionsi Cerklje maj 2010 413 DSC_0071